شقاق چيست؟
شقاق مقعدي يا فيشر بيماري ناحيه نشيمنگاهي بوده كه ممكن است در همه افراد اعم از بزرگسالان و كودكان به چشم بخورد. اين بيماري به نوعي ترك، شكاف بيضي مانند يا زخم بوده كه در قسمت انتهايي راست روده يا مقعد به وجود مي آيند.
علائمي چون سوزش، خارش، درد يا خونريزي نشان دهنده شقاق مقعد در هستند.
ليزر شقاق مقعدي
ليزر شقاق مقعدي يك روشي امن، مناسب و غير تهاجمي براي درمان شقاق بوده كه مورد تاييد پزشكان مي باشد. ليزر راهي امن، نوين و مناسب براي درمان قطعي اين بيماري بوده و از بازگشت دوباره آن جلوگيري مي كند. علاوه بر آن از دوره نقاهت كوتاهي برخوردار بوده و در كمتر از يك ساعت انجام مي شود. اين شيوه درماني مناسب همه افراد و هر سطح از بيماري شقاق بوده و قابليت درمان دو نوع شقاق را دارد؛ همچنين به دليل برخورد اشعه ليزر به ناحيه، سبب جلوگيري از عود دوباره بيماري مي شود.
مراقبت هاي بعد از درمان شقاق
همانطور كه گفته شد، درمان شقاق به روش هاي متعددي صورت مي گيرد. معمولا سوزش بعد از عمل شقاق طبيعي بوده و با رعايت نكات مراقبت بعد از عمل شقاق مي توانيد به بهبودي كامل برسيد.
بنابراين به منظور بهبودي كامل و درمان شقاق مقعدي در كمترين زمان، بهتر است برخي نكات را بعد از انجام ليزر شقاق را رعايت نماييد تا به طور كامل از بيماري شقاق رهايي يابيد.
درمان هرگونه بيماري گوارشي مانند اسهال و يبوست كه از اصلي ترين دلايل بروز اين بيماري به شمار مي روند.
- مصرف غذاهاي پر فيبر و ملين از جمله سبزيجات و ميوه ها به منظور عبور آسان مدفوع
- پرهيز از نشستن هاي طولاني مدت كه سبب وارد كردن فشار بر ناحيه مقعد مي شود
- استفاده از دستمال هاي نرم، مرطوب و بدون بو
- حمام نشيمنگاهي يا همان نشستن در ظرف آب گرمي كه حاوي تركيباتي چون نمك يا سركه است روزانه به مدت 20 دقيقه
- محاقفظت از زخم يا محل تحت درمان و پرهيز از برخورد خشن با آن
- پياده روي و انجام فعاليت سبب بهبود گردش خون رساني شده و مي تواند به بهبود شقاق مقعد كمك كند
- نوشيدن آب به مقدار كافي
- پاكيزه نگه داشتن و ناحيه مقعد به منظور پيشگيري از باقي ماندن باكتري
- مصرف به موقع آنتي بيوتيك ها به منظور بهبود روند تسريع و پيشگيري از عفونت بعد از عمل شقاق
روش هاي درمان شقاق مقعدي
درمان شقاق مقعدي به روشهاي مختلفي انجام مي گيرد. اين روشها كه استفاده از دارو، ليزر شقاق، يا عمل جراحي هستند، نسبت به شدت، نوع و ميزان حاد بودن بيماري تعيين مي گردد كه بهترين آنها ليزر شقاق است كه از نتيجه قطعي برخوردار بوده و از كمترين عوارض برخوردار است.
همچنين از آنجايي كه درمان شقاق مقعدي با ديگر روشها بسيار دشوار و دردناك است، بيمار تحت بيهوشي قرار گرفته و عمل جراحي شقاق صورت مي گيرد.
يكي از اصلي ترين علتهاي به وجود آمدن بيماري شقاق مقعدي يبوست است. يبوست به دليل فشاري كه به ديواره راست روده وارد مي كند، سبب فشار يا آسيب جدي به آن شده و آن را زخم مي كند. بنابراين اگر دچار شقاق مقعدي هستيد، بهتر است در ابتدا مشكلات گوارشي خود از جمله يبوست و اسهال را كنترل كنيد تا درمان شقاق نيز موثر باشد.
درمان فيشر به روش عمل جراحي اسفنكتروتومي
درمان شقاق با روش اسفنكتروتومي نوعي جراح است كه در آن قسمتي از عضله اسفنكتر (عضله اي درون مقعد كه مدفوع از آن عبور مي كند) مقعد به منظور باز شدن و كاهش فشار ناشي از عبور مدفوع بريده شده يا كشيده مي شود . اين روش از آنجايي كه با استفاده از تيغ جراحي صورت مي گيرد، داراي معايب بسياري از جمله آسيب به بافت مقعد و بي اختيار شدن فرد، دوره نقاهت طولاني و درد پس از عمل جراحي صورت مي گيرد.
دوره نقاهت پس از انجام عمل جراحي اسفنكتروتومي تقريبا بين 4 الي 6 هفته و بيمار پس از طي اين دوره با علائم بهبودي رو به رو مي شود.روش درمان شقاق با جراحي اسفنكتروتومي به دو شيوه باز و بسته صورت گرفته كه در ادامه با آن آشنا خواهيم شد.
درمان فيشر به روش عمل جراحي باز
جراحي اسفنكتروتومي به روش جراحي باز، به اين صورت است كه پزشك، يك برش بسيار كوچك بر روي عضله اسفنكتر درون مقعد ايجاد كرده و در پايان جراحي آن را وابسته به شرايط بيمار باز خواهند گذاشت تا زخم ناشي از جراحي خود به خود بسته شود. جراحي باز به روش عمل اسفنكتروتومي يك روش دردناك درمان فيشر بوده كه گاهي با عفونت و خونريزي همراه است.
جراحي بسته
در روش عمل جراحي بسته پزشك وابسته به ميزان نواحي درگير بيماري شقاق، مقداري از عضله اسفنكتروتومي را برداشته و آن را قطع مي كنند. اين روش داراي معايب و ريسك بالا بوده و عوارض بسياري به همراه مي آورد. از شايع ترين عوارضي كه اين شيوه درماني به همراه دارد، بي اختياري و عفونت است.
فيشركوتومي
ديگر روش درمان شقاق كه بسيار دردناك است، فيشركتومي مي باشد. اين روش با حذف و برش زخم ناشي از شقاق توسط تيغ جراحي انجام مي گيرد. از عوارض اين روش درمان شقاق مي توان به نياز به استراحت و دوره نقاهت طولاني اشاره نمود كه سبب مختل شدن فعاليت هاي روزانه افراد مي شود. اين روش درمان فيشر به بيماران توصيه نشده و روشهاي جايگزين پيشنهاد مي شود چرا كه استفاده از تيغ جراحي در همه مراحل درمان مناسب نبوده و داراي عوارض بيشماري است.
درمان فيشر با بوتاكس مقعد
بوتاكس مقعد با تزريق بوتاكس يا همان سم بوتولينوم صورت مي گيرد. تزريق سم بوتولينوم سبب فلج شدن موقتي عضله اسفنكتر شده و ميزان خونرساني آن را كاهش مي دهد. همين امر سبب بي حس شدن و كاهش فشار وارد بر آن شده و مي تواند در درمان شقاق يا فيشر موثر باشد. البته بوتاكس مقعد يك روش موقت در درمان شقاق بوده و مي تواند با عود دوباره بيماري همراه باشد.
ميزان زماني كه بوتاكس مقعد مي تواند بيمار را در بهبودي قرار دهد، 3 الي 6 ماه بوده و پس از آن امكان بازگشت بيماري وجود دارد. علاوه بر آن بوتاكس مقعد داراي برخي معايبي چون درد، عفونت، بازگشت بيماري مي باشد.
براي مطاله ادامه مطلب روي ادامه مطلب كليك كنيد.